Mazar i Sharif Reg
Mazar i Sharif uprawia się wokół pustych miast Balkh, Sheberghan na północy Afganistanu, w pobliżu granic Turkmenistanu, Uzbekistanu i Tadżykistanu. Ten szczep Mazar-i-Sharif produkuje legendarny haszysz znany jako Shirak i Mazar i Milk Mazar. Ludność tych regionów jest splotem plemion tureckich, tadżyckich i afgańskich, a historia szczepów Mazar i Sharif prawdopodobnie będzie równie złożona.
W glebach żyznych i dobrze nawadnianych te gigantyczne rośliny są w stanie osiągnąć 4 metry wysokości lub więcej, a także wytworzyć olbrzymie oraz wydajne kwiaty intensywnie żywiczne. Tradycyjnie zebrany w pierwszej połowie grudnia z początkiem zimy w Azji Środkowej. Rośliny Mazar i Sharif będą cieszyć się zimnymi warunkami, w tym śniegiem, i w niskich temperaturach zmieni barwę w głęboko krwawą czerwień.
Mazar-i-Shariff charakteryzuje się wyraźnie ostrym, słodkim aromatem, powoduje efekt bardzo narkotyczny, cielesny.