Cookielato jest z dominującą indicą (65%) - krzyżówką szczepów Gelato #41 i Do-Si-Dos. Potężna, wysokowydajna odmiana o fantastycznym wyglądzie i bogatym profilu terpenowym.
Cookielato wyrasta na średnie i duże rośliny o smukłej budowie. Najlepsze plony można uzyskać, gdy zastosuje się pewne techniki ogrodnicze, np. FIMming, SCRoG, SoG, super-cropping, lolli-popping itp., a smukła struktura gałęzi oznacza, że zaleca się zapewnienie palików podtrzymujących ciężkie pąki. Poza tym rośliny wymagają umiarkowanego zaopatrzenia w składniki odżywcze i są dość łatwe w uprawie.
W pomieszczeniu Cookielato nie powinno mieć więcej niż trzy tygodnie wzrostu wegetatywnego przed ukończeniem fazy kwitnienia w ciągu 55-65 dni. Plony w pomieszczeniach wyniosą od 500 do 550 g/m2. Na zewnątrz rośliny osiągają do 250-300 cm i produkując 700 - 800 g/roślinę. Żniwa przypadają w pierwszej połowie października. Bogate, niebieskie i fioletowe odcienie sprawiają, że jest to bardzo atrakcyjna wizualnie odmiana.
Profil terpenowy Cookielato jest bogaty i złożony, ale najlepiej można go podsumować jako owocowy i herbatnikowy. Tropikalne owoce z kwiatowymi akcentami uzupełniają smak ciasteczek. THC osiąga do 17-20% przy CBD poniżej 2%. Efekt jest zrównoważony pomiędzy początkowym, mózgowym hajem, po którym następuje łagodne, przyjemne, fizycznie odprężające uczucie.